Jean-Paul Höppner

OSTEOPAAT D.O. MRO

Mijn naam is Jean-Paul Höppner en ofschoon ik in België woon heb ik een Duitse achtergrond.

 

Reeds in mijn jeugd had ik een sterk interesse in natuurlijke fenomen en de complexiteit van levende organismen. Later, begin jaren 80, ben ik gestart met mijn medische studies. Maar reeds vrij snel heb ik mijn koers veranderd en mede vanwege mijn passie voor anatomie werd ik uiteindelijk osteopaat.

LinkedIn profiel

Actueel

Geschreven door Jean-Paul Höppner

Artikelen
LUMBALGIE EN DE 10 BEKKENWERVELS

LUMBALGIE EN DE 10 BEKKENWERVELS

28/04/2020

Anatomie is een van de oudste wetenschappen die de menselijke vorm beschrijft. Deze beschrijvingen zijn gebaseerd op zowel observaties als inzichten in de menselijke vorm van die tijd. Door de eeuwen heen zijn er veel anatomische boeken geschreven. Vaak als kopie van eerdere edities. Door de eeuwen heen werd een bepaalde manier van kijken doorgegeven van de ene generatie op de andere. Door boeken te kopiëren hebben we ook onze manier van kijken naar vorm en functie gekopieerd. Vraag: kan een verandering van kijken leiden tot het vermogen om verschillende vormen en functies te zien die nu nog verborgen zijn achter de oude Nomina Anatomica?

Lees meer
Artikelen
Is there such thing as a standard protocol for osteopaths?

Is there such thing as a standard protocol for osteopaths?

20/12/2019

Unmistakably we are living in a technical dominated society. In the attempt to improve not only the efficiency of a technique but also its application, numerous protocols are developed. Moreover, we can observe that many of these protocols today mainly serve the technique itself and not so much its purpose. The medical term “protocolitis” is here in order. But let there be no doubt about it, in our osteopathic society the patient “osteopathy” is sick in its own bed as well! This raises the question whether it is still possible to find a protocol that does right to the osteopathic philosophy. Studying thoroughly the writings of A.T. Still leads to a conclusion: although not easy, yes it is possible. But only under the condition that we can find the essentials to his philosophy and restore them in their value.

Lees meer
Artikelen
GEACHTE DR. STILL, WAT HEEFT U ZICH DAARBIJ GEDACHT?

GEACHTE DR. STILL, WAT HEEFT U ZICH DAARBIJ GEDACHT?

21/04/2019

Na al die jaren, na al die veranderingen in onze maatschappij – cultureel, economisch, pedagogisch, … - kunnen we ons de vrag stellen wat een basisvereiste is om osteopaat te zijn. Velen voelen zich geroepen (en sommigen schreeuwen het zelfs) hierop een/het antwoord te weten. Zou het niet logischer zijn het Dr. A.T. Still zelf eens te vragen en te zien wat hij hierop te zeggen heft? Per slot van rekening is hij toch de grondlegger van de osteopathische filosofie – of niet soms? (Dit artikel werd oorspronkelijk in 2008 in het tijdschrift van het NRO gepubliceerd, kleine tekstaanpassingen werden voor deze editie doorgevoerd)

Lees meer

Aankomende nieuwe seminariereeksen

Gedoceerd door Jean-Paul Höppner

In 1987 heb ik mijn anatomische kennis met dissecties aan de Vrije Universiteit Brussel vervolledigd. De twee supplementaire semesters heb ik met Summa Cum Laude en felicitaties van de jury afgesloten. Dit heeft ertoe geleid dat ik de mogelijkheid kreeg om als pro-sector op het departement morphologie en experimentele anatomie (EXAN) onder de supervisie van Prof. J.P. Clarijs mijn kennis nog verder uit te breiden. In 1995 heb ik de dienst EXAN verlaten.

 

In 1992, in samenwerking met Prof. J. Cabri van de Vrije Universiteit Brussel en Technsiche Universiteit van Lissabon, hebben mijn college Max Girardin en ik een speciaal anatomisch programma aan de Ruprecht-Karls universiteit van Heidelberg opgestart. Vandaag de dag, onder onze supervisie, krijgen hierdoor jonge collega’s uit heel Europa nog steeds de mogelijkheid hun praktische studies van de anatomie met hoodletter A te vervolledigen. Anatomie met hoofdletter A betekent: dissectie, menselijke embryologie en histologie.

Van 1994 tot en met 2000 heb ik aan het College Sutherland in België, Nederland en Duitsland anatomie, embryologie en praktijk onderwezen.

Sinds 2005 ben ik een EVOST fellow. EVOST is een acronym en staat voor “Evolutionary Medicine in the Osteopathic Field”

EVOST is een denktank omtrent osteopathische filosofie en de studie omtrent “Form” in het algemeen. Voor mij persoonlijk is embryologie een belangrijk onderdeel van morfologie en Vorm. Embryologie vormt de fundamentele basis voor de anatomische studie.

Mijn interesse met betrekking tot de betekenis van “Vorm” heeft me naar het concept van Prof. E. Blechschmidt geleid (1985). Van huize uit Duitssprekend betekent dat de literatuur van Prof. Blechschmidt in zijn originele verwoording voor me toegankelijk is. Ver doorgedreven studie en een niet aflatende nieuwsgierigheid heeft mede door het concept van Prof. Blechschmidt ertoe geleid dat zich nieuwe perspectieven omtrent de betekenis van “Vorm” hebben aangeboden.

 

Door de literatuur van A. T. Still met deze van Prof. E. Blechschmidt te vergelijken ben ik tot de conclusie gekomen: beide delen zich dezelfde mening met betrekking tot de natuurlijke principes maar vertalen ze in hun eigen stijl. Sinds 2001 deel ik deze kennis omtrent metabole (morphokinetische) patronen en de integratie ervan in de osteopathische pratijk met collega’s uit heel Europa. Ik ben ervan overtuigd dat de metabole (morphokinetische) patronen voor de “Vorm” hetzelfde zijn als de muzieknoten voor een componist, ze zijn de basis voor een harmonische polariteit. 

Book mockup

Ontdek het boek

Life as a verb